fbpx
Nordsjællands måske bedste kiropraktor
Kiropraktor i Sundhedshuset i Helsingør
[trustindex no-registration=google]

Hovedpine, hos børn og unge

Hovedpine er et af de mest almindelige smertesymptomer hos børn. Når et barn lider af tilbagevendende hovedpine, påvirker det barnets skolegang og fritid, både i form af nedsat velbefindende, sygemelding og udeblivelse fra sociale aktiviteter.


Der findes forskellige typer af hovedpine hos børn. De almindeligste er spændingshovedpine, migræne og nakkehovedpine. Børn kan godt være plaget af mere end én slags hovedpine. Varigheden af hovedpiner er ofte kortere hos børn end voksne. Efterhånden som barnet bliver ældre, antager hovedpinen samme kendetegn som hos voksne.


Hovedpine kan begynde allerede i 6-7 års alderen, og hyppigheden af hovedpinerne stiger indtil teenage-alderen, hvor op mod to tredjedele oplever regelmæssige hovedpiner (mere end en gang om måneden). Indtil puberteten har piger og drenge hovedpine lige ofte, men derefter øges hyppigheden hos pigerne, mens den falder lidt hos drengene. Forekomsten af hovedpine hos unge har været støt stigende gennem de sidste årtier, og danske undersøgelser har vist, at børn og unges forbrug af smertestillende medicin er steget meget i samme i periode. Specielt teenagepigers forbrug af hovedpinepiller vækker bekymring.


Børn, der lider af hovedpine, lider desuden oftere af andre sygdomme end andre børn. Disse lidelser kan være astma, mellemørebetændelse, allergier eller ryg- og nakkeproblemer.
Det er vigtigt at være opmærksom på forbruget af hovedpinepiller blandt teenagere. Et studie fra USA blandt børn i 12-17 års alderen viste, at 28 % af de børn, som led af hovedpine mere end 15 dage pr. måned, havde et overforbrug af hovedpinepiller, det kan føre til at man får hovedpine af at tage medicinen.


Børns hovedpine tages ikke altid alvorligt, men da det skønnes, at halvdelen af de børn, som lider af hovedpine også vil være plaget af det som voksne, er det vigtigt at tage børns klager om hovedpine seriøst fra starten. Børnene kan blive undersøgt, så man så vidt muligt kan finde ud af årsagen til hovedpinen, og derefter kan de eventuelt behandles.

Årsager

Der kan være en eller flere årsager til, at et barn lider af hovedpine. Derfor er behandling af hovedpine også ofte en kombination af flere ting. Her nævnes nogle af de årsager til hovedpine, som er hyppige hos de børn, der kommer til kiropraktor:


Hovedpiner i forbindelse med nakke og ryg problemer
Fastlåst nakke og nedsat bevægelighed i dele af nakken kan påvirke nerver, ledbånd og muskler i nakken og være en direkte årsag til, at barnet udvikler hovedpine. Ligeledes kan et problem i selve ryggen være en indirekte årsag til, at barnets bevægelsesmønster ændres og der opstår anspændthed og kompensation i nakken, hvorved hovedpine kan opstå.


Børns tid foran diverse elektroniske medier (computer, TV og mobiltelefon) vokser i disse år og allerede i skolestarts-alderen vil den megen brug af disse få betydning, både for barnets skolearbejde og for deres sociale netværk.


Flere studier viser, at en let foroverbøjet stilling med nakken (som børn ofte sidder i foran disse medier) er forbundet med øget nakkesmerter, som også kan forøge risikoen for at udvikle hovedpine.


Nakken er især af interesse, når barnet lider af hovedpiner. Man ved fra forskningen, at børn og unge med nakkeproblemer oftere lider af hovedpine end børn uden nakkeproblemer. Man bør være opmærksom på, at børn med problemer i nakke og/eller ryg ikke nødvendigvis har smerter på samme måde som voksne. De er mere bevægelige og fleksible og kan bedre kompensere for nedsat funktion ved at bruge/bøje i andre led. Det kan nogle gange være årsagen til, at problemer i bevægeapparatet hos børn opdages relativt sent. Derfor er det ikke ualmindeligt, at et barn, som lider af hovedpine og kommer til kiropraktor, har lidt af det i mere end et år, når behandling påbegyndes.

Hovedpiner efter ulykker

Tilbagevendende hovedpine hos et barn kan også skyldes, at barnet på et tidligere tidspunkt er kommet til skade med ryggen, nakken eller hovedet. Hvis ulykken ikke kræver akut undersøgelse på f.eks. skadestue, kan barnet gå med det, der kan være begyndelsen til et nakkeproblem, som gradvist kan forårsage nedsat funktion og anspændthed. Dette kan være en årsag til, at barnet senere begynder at udvikle kroniske hovedpiner og/eller migræne.


Hvordan stilles diagnosen?

Når barnet kommer til kiropraktor vil første del af besøget bestå af en samtale, hvor der lægges vægt på, hvordan hovedpinen ”opfører” sig, det vil sige: Hvor længe varer den, hvor stærk er den (må man stoppe sin aktivitet, når den kommer, eller kan man fortsætte med det, man laver), hvor længe har problemet eksisteret, hvor er hovedpinen lokaliseret osv. Det er vigtigt at få viden om ting i hverdagen som kan fremkalde hovedpinen, og om der er noget i hverdagen, som barnet føler, kan afhjælpe hovedpinen.


I samtalen vil kiropraktoren også lægge vægt på, om barnet har oplevet nogle ulykker såsom fald og lignende, hvor han/hun har slået nakke, hoved eller ryg tidligere. Det vil også være vigtigt at få at vide, hvor længe barnet bruger ved computer/TV/mobil telefon dagligt, hvor længe han/hun sover, hvordan kostvanerne er og hvorvidt barnet dyrker sport/motion i sin hverdag.


Herefter laver kiropraktoren en undersøgelse af ryg, nakke og bækken for at vurdere om der er noget her, der kan være årsagen til hovedpinen.
Resultatet af ovenstående vil være afgørende for, at kiropraktoren kan beslutte, om der eventuelt skal foretages andre undersøgelser, samt hvilken behandling der kan tilbydes.


Behandling

Hvis sygehistorien og undersøgelsen tyder på, at hovedpinen kunne stamme fra fejlfunktion af muskler eller led, er der forskellige behandlinger, som skræddersys til lige præcis dit barns situation. Behandlingen kan, udover generelle råd og vejledning, bestå af mange forskellige elementer bl.a. manipulationsbehandling, forskellige former for muskelarbejde, øvelsesterapi m.m.


Børn med denne type hovedpine reagerer godt på behandling hos kiropraktor. Hovedparten oplever nedsættelse af antal hovedpiner, nedsættelse af intensiteten af hovedpinerne og også kortere varighed af hovedpinerne.


Hvad kan barnet selv gøre?

Når barnet påbegynder behandling hos kiropraktoren er det vigtigt, at behandlingen får så gode vilkår som muligt for at virke. Hvis der er tale om nakkebehandling, er det vigtigt at snakke med barnet eller den unge om både liggestillinger og siddestillinger. En god hovedpude, som er aldersvarende, kan være en god støtte til nakkebehandlingen.
Ligeledes rådgiver kiropraktoren om, hvordan barnet bør sidde foran computer/TV/mobiltelefon og hvor længe. Der kan også være behov for rådgivning omkring skolemøbler og skoletasker.


Når barnet lider af hovedpine er det en hjælp, at han/hun får søvn nok, motionerer og rører sig tilstrækkeligt hver dag og spiser regelmæssigt. Her bør både børn og forældre være opmærksomme på, at måltider ikke springes over, og at barnet har mulighed for at drikke frisk vand gennem hele dagen.


Alarmkassen

Hovedpiner hos børn er som regel ufarlige. Det er yderst sjældent, at der er tale om alvorligere sygdomme.


Man bør dog være opmærksom på om barnets bevidsthedstilstand ændrer sig. Opsøg straks egen læge, hvis I oplever et af følgende tilfælde:


Hvis barnet vågner om natten med forværring af hovedpine, hvis barnet får svært ved at styre øjenbevægelser eller tale, eller hvis barnet virker som om det ikke ”forstår/kan høre” hvad man siger, eller hvis hovedpinerne bliver mere konstante.

Kan du ikke finde den service, du søger rådgivning til?

Fremgår den symptomer eller behandling du søger ikke, så tøv ikke med at tage kontakt til os.
Kontakt os
Vi er passionerede kiropraktorer, som brænder for at hjælpe dig med dine problemer. Med forskellige specialer og interesser har vi altid en kiropraktor i huset, der kan hjælpe dig med lige præcis dit behov.
Åbningstider
Mandag
08:00 - 18:00
Tirsdag
08:00 - 18:00
Onsdag
08:00 - 17:30
Torsdag
08:00 - 18:00
Fredag
08:00 - 14:00
Weekend
Lukket
Kontakt
49 21 75 00
info@o-kir.dk
Adresse
Birkedalsvej 35 V 1. sal
3000 Helsingør
Åbn med Google Maps
© 2023 Øresund Kiropraktik - All Rights Reserved.
CVR-nr.: 33764774
Created and hosted by
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram